< p>

Telefonie en IT smelten samen

22-11-2018

Stel, 2 collega’s bedenken zich al chattend dat andere collega's ook met een zelfde soort project als zij bezig zijn. Ze besluiten over te stappen naar een call en die anderen er even bij te halen. Met z’n allen werken ze live het plan van aanpak bij, via een gedeeld document in Word. Maken ze nu gebruik van telefonie of van IT? 

Samensmelting telefonie en IT

Het antwoord: van beide. Of beter geformuleerd: van een breed palet aan communicatiediensten, waaronder ‘voice’. Feit is dat in steeds meer bedrijven de grens vervaagt tussen telefonie en IT. Mensen bellen nog altijd, maar schakelen daarnaast moeiteloos over van chat naar call. Of van call naar samen online documenten bijwerken. En dat alles doen ze steeds vaker mobiel via hun smartphone, ook als ze aan hun bureau zitten. In veel bedrijven zijn de vaste telefoontoestellen al verdwenen. 

Over een klein jaar – per september 2019 – stopt bovendien de ondersteuning van telefoniedienst ISDN. Hoewel de afgelopen jaren al veel bedrijven zijn overgestapt op alternatieve diensten, is er een grote groep die de stap nog moet maken. Gelukkig zijn er alternatieven genoeg. De meeste bedrijven kiezen voor Voice over IP (VoIP) en clouddiensten als ‘hosted voice’. Voor de bedrijven die de komende maanden gaan overstappen, hebben we 3 praktische adviezen. 

1. Zoek elkaar op, telecom- en IT-manager! 

Het slimste alternatief voor ISDN, sowieso de slimste oplossing met het oog op de toekomst, is telefonie via de cloud. Oftewel: hosted voice, waarmee voice feitelijk één van de IT-diensten wordt. Voor de IT-manager slim om de telecommanager erbij te betrekken, aangezien die veel weet van de behoefte aan voicediensten. En voor de telecommanager slim om de IT-manager erbij te betrekken, vanwege diens kennis van cloudoplossingen. 

2. Pak het integraal aan

Zonde om bij de overstap naar VoIP-oplossingen te kiezen voor deeloplossingen. Want dat betekent aparte datastromen, wat de interne samenwerking kan belemmeren. En natuurlijk is het lastig te verkopen aan collega’s dat de ene afdeling de ene communicatiedienst gebruikt en de andere afdeling weer een andere voiceoplossing. Pak het daarom integraal aan, zorg dat alle medewerkers eenvoudig data en documenten kunnen delen, ook via voice. Zo weet je zeker dat je geen gebruiksvoordelen mist, alleen omdat systemen onderling slecht communiceren. 

3. Aansluiting op de praktijk 

Introduceer een nieuwe voiceoplossing stap voor stap. Zorg dat de nieuwe oplossing aansluit op bestaande communicatie- en werkprocessen. Laat medewerkers de voordelen van de nieuwe oplossing en de meerwaarde voor henzelf ervaren en begrijpen. Laat zien dat ze er in hun werk écht wat aan hebben. Benoem eventueel super-users per afdeling en zorg voor goede training – dat garandeert een snellere acceptatie en brengt daadwerkelijk gebruik dichterbij. 

Succesvolle introductie

Een goede samenwerking tussen de IT- en telecom-manager maakt – kortom – de kans op een succesvolle introductie van een nieuwe voiceoplossing groter. Een voiceoplossing die liefst naadloos aansluit op businessapplicaties die al in gebruik zijn. Zo werkt de ene samenwerking de andere in de hand: dankzij de inspanningen van de IT- en telecom-manager schakelen straks alle medewerkers moeiteloos tussen chat en call, tussen tekst en telefonie. 

Heb je een vraag voor ons?

Neem direct contact op met één van onze specialisten

Voordelen HostedXL ICT

  • Altijd en overal beschikbaar
  • Incusief beheer, onderhoud en support
  • Vaste maandelijkse kosten, geen onverwachte investeringen
  • Veilig opgeslagen in Nederlandse datacenters

ISDN stopt: let ook op PIN en alarm!

Per 1 september 2019 stopt KPN met ISDN1 en ISDN2 lijnen. Deze verbindingen worden door veel bedrijven niet alleen gebruikt om te bellen, maar ook voor PIN en alarm oplossingen. Wacht niet te lang en stap tijdig over op een goed alternatief!