< p>

Mobiel werken wordt steeds toegankelijker

22-11-2018

Nog nooit was het zo makkelijk om te profiteren van de voordelen van mobiel werken. Dat komt omdat er haast geen obstakels meer zijn die de productiviteit kunnen verstoren. Denk aan traag mobiel internet, hardwarebeperkingen en matige verbindingen met het bedrijfsnetwerk. Mobiel werken wordt dan ook door steeds meer medewerkers beschouwd als een essentieel onderdeel van hun zakelijke leven.

De moderne werkplek wordt volwassen

Een aantal jaren geleden was mobiel werken vaak een stuk ingewikkelder. Zo was de keuze in mobiele hardware ‒ laptops, smartphones ‒ lange tijd beperkt. Ook snel mobiel internet was lang niet altijd even vanzelfsprekend. Uit het Mobile Professional Report 2017 blijkt dat verminderde connectiviteit funest is voor de productiviteit van medewerkers. Zo zou een haperende internetverbinding 41% van de medewerkers 10% minder productief maken, ofwel 251 uur aan verloren tijd op jaarbasis.

Dankzij de opkomst van supersnel 4G en openbaar wifi liggen deze problemen echter al even achter ons. Ruime zakelijke databundels hebben mobiel werken bovendien een stuk minder kostbaar gemaakt. In combinatie met steeds krachtigere hardware kan de flexibiliteit van de moderne werkplek tegenwoordig volledig worden benut. 

Betere samenwerking, hogere productiviteit

De verbeterde connectiviteit en supersnelle hardware hebben er ook voor gezorgd dat samenwerken op afstand steeds makkelijker is. Er zijn tegenwoordig zeer veel apps beschikbaar die toegang bieden tot bedrijfsdata en communicatiemiddelen. Apps als Office 365 en Salesforce maken het mogelijk om altijd en overal productief te zijn. Communicatiegerichte tools zoals Skype for Business en WhatsApp for Business bundelen verschillende communicatiemiddelen in één interface. Deze apps zorgen er voor dat we niet langer afhankelijk zijn van één vaste werkplek, één communicatiemiddel of één type software.

Tegelijkertijd leidt mobiel werken ertoe dat onze werk-privébalans wordt verbeterd. Moderne werkplekken zijn ook nog eens heel eenvoudig en kostenefficiënt af te nemen via Werkplek-as-a-Service. Het is dan ook niet zo gek dat mobiel werken alleen maar in populariteit groeit. 

Mobiel werken steeds vaker de standaard 

74% van het Nederlandse bedrijfsleven met 10 of meer medewerkers biedt de mogelijkheid mobiel te werken. Dat blijkt onder andere uit onderzoek van Samsung. Steeds meer medewerkers beschouwen de mogelijkheid tot mobiel werken dan ook als een secundaire arbeidsvoorwaarde.

Het enthousiasme is het grootst onder millennials, de bevolkingsgroep die is geboren tussen 1982 en 2000. Van hen geeft 75% aan flexibel werken zeer belangrijk te vinden, zo concludeert Deloitte in haar Millennial Survey 2018-onderzoek. Deze groep zal in 2025 goed zijn voor driekwart van de beroepsbevolking. Het kan dus worden aangenomen dat mobiel werken in de toekomst zal uitgroeien tot de standaard.

Heb je een vraag voor ons?

Neem direct contact op met één van onze specialisten

Voordelen HostedXL ICT

  • Altijd en overal beschikbaar
  • Incusief beheer, onderhoud en support
  • Vaste maandelijkse kosten, geen onverwachte investeringen
  • Veilig opgeslagen in Nederlandse datacenters

Zo creëer je als IT-beheerder de ideale moderne werkplek

Mobiel werken lijkt het toverwoord te zijn binnen veel organisaties. Terecht, want het laat medewerkers en organisaties hun taken en processen slimmer invullen. Mobiel werken is echter geen simpele kwestie van het uitdelen van laptops en smartphones. Een succesvolle inzet van deze werkwijze begint bij een doordachte opzet van de mobiele werkplek. Een aantal aandachtspunten om rekening mee te houden.